CDA: makkelijkere hypotheek voor starters

De CDA wil dat starters op de woningmarkt meer mogelijkheden moeten krijgen om een hypotheek af te sluiten voor een eigen huis. De partij dient daarvoor donderdag in de Tweede Kamer een motie in.

Ze vinden dat banken en andere geldverstrekkers bij de hypotheekaanvragen van starters niet alleen op een inkomen moeten afgaan. Ook zouden ze moeten kijken naar bewijzen dat de huizenkopers al lange tijd een hoge huur kunnen betalen, aldus Tweede Kamerlid Julius Terpstra.

Steun in Tweede Kamer?

Hij roept het kabinet daarom op om hierover snel in overleg te gaan met het Platform Hypotheken. Dat heeft al ervaring opgedaan met de verstrekking van hypotheken op basis van huurlasten. Zijn voorstel krijgt volgens Terpstra steun van een meerderheid van de coalitiepartijen en een deel van de oppositie.

Volgens het CDA-Kamerlid hebben “duurhuurders en verplichte thuiswoners” nu weinig kans om een eerste huis te kopen. Dat komt niet alleen door het woningtekort maar ook omdat zij vaak geen hypotheek kunnen afsluiten vanwege de strenge voorwaarden.

‘Niet huren, maar aflossen’

Deze starters verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar hebben te weinig inkomsten voor een hypotheek. “Terwijl ze soms jarenlang iedere maand een forse huur betalen, in plaats van aflossen”, merkt Terpstra op.

Hij vindt dat er een scheve situatie is en de overheid een plicht heeft om te zorgen voor eerlijke volkshuisvesting. Volgens hem zouden starters met een eigen woning een fors lagere maandlast krijgen om zo eigen vermogen op te bouwen in plaats van de hoge huur die ze nu betalen.

 

Bron: Hart van Nederland

CDA: makkelijkere hypotheek voor starters

Bekijk ook